Webshop UI/UX design

Ahogy az alapoktól felépítünk egy házat, ami biztos bázison nyugszik, miközben kívül-belül irigylésre méltóan szép, úgy alakítunk ki egy weboldalt, webshopot is. Biztos alapra helyezve, vonzó dizájnnal tesszük ellenállhatatlanná, hogy végső soron elérje azt a célt, amiért létrehoztuk, azaz minél több látogatót, vevőt, konverziót hozzon.
Egy webshop sikerét a használhatóság
​és a dizájn együttesen határozza meg.

Fontos, hogy a webáruház jól célzottan szolgálja a vásárlókat, végigvezetve őket azon az úton, hogy érdeklődőből vásárlóvá majd visszatérő vevővé váljanak. Ehhez elengedhetetlen a jól kidolgozott ergonómiai tervezés és az ezzel szervesen együttműködő grafikai megvalósítás.User Interface (UI) – a felhasználói felület

A felhasználói felület a weboldal vagy webáruház grafikus elrendezése. Ide tartoznak például a kattintható gombok, a szöveges tartalmak vagy a képek is. A UI a képernyő elrendezését és a vizuális elemeket is magában foglalja.

Egy oldal felhasználója első blikkre ítéletet hoz a website-ról. Ha használhatónak és megjelenésében is vonzónak találja marad, ha nem ezt tapasztalja, azonnal elhagyja az oldalt. A User Interface, azaz a felhasználói felület kialakítása ezért döntő valamennyi projekt esetében.

A látogatót elsősorban az érdekli, hogy könnyen, minimális erőfeszítéssel navigálhasson az oldalon. Ha vásárolni akar, akkor azt minél egyszerűbben és gyorsabban szeretné megtenni. Éppen ezért elengedhetetlen a felhasználói igények feltérképezése és azok beépítése a webshop felhasználói felületének kialakításakor. A felhasználói felület célja, hogy zökkenőmentes utat és átjárhatóságot biztosítson a látogató számára az oldalon.si a weboldalon, ha ezt megkapja, erősödik a márkába vetett bizalom, ami konverzióra ösztönöz, növeli a visszatérés esélyét és az újabb konverziók lehetőségét

 • vegye figyelembe a látogatók igényeit, hogy az oldalon tartsa őket
 • legyen személyre szabható (pl. látogatói kategória választással)
 • közvetítse a brandet és a márka értékeket
 • a felhasználó az élményt keresi a weboldalon, ha ezt megkapja, erősödik a márkába vetett bizalom, ami konverzióra ösztönöz, növeli a visszatérés esélyét és az újabb konverziók lehetőségétDrótvázzal alapozunk

A webshop tervezése során minden esetben drótváz(wireframe) elkészítésével indítunk, ez adja a vázat, az alapot, amire később a dizájn épül. A drótvázzal meghatározzuk az oldal struktúráját, elhelyezzük a fő tartalmi elemeket, ha szükséges több variációt is készítünk. A wireframe elkészítésével megrendelőinket segítjük abban, hogy értelmezni tudják az oldal felépítésére vonatkozó elképzeléseket. Az áttekinthető drótvázak készítésének előnye, hogy a jelentősebb módosításokat még az alapozás fázisában elvégezhetjük, amivel időt takarítunk meg.
Minden előzetes terv szerint

Képzeljük csak el, milyen lenne, ha tervek nélkül építenénk fel egy házat, amiről csak a befejezés szakaszában derül ki, hogy nincs kéménye, vagy az ajtók rossz helyre kerültek.


Ugyanígy kell gondolkodnunk a weboldal esetében is. A drótvázak a tervezés szabadságát adják, az első látványtervek megjelenésével a tökéletes kimunkálás lehetőségét nyújtják, amivel felesleges plusz munkáktól és ezzel pénzkidobástól kíméljük meg ügyfeleinket.

A drótváz a weboldal vagy webshop tervrajza, aminek célja, hogy bemutassa a készülő termék alapfelépítését még az előtt, hogy a dizájn tervezése elkezdődne. A wireframe abban nyújt támogatást a megrendelőnek, hogy már a kezdeteknél láthassa, milyen lesz az oldal felépítése, tartalma és ergonómiai elrendezése. A megbízó az alapoktól részesévé válik a tervezési folyamatnak, aktívan részt vehet a legjobb megoldások kialakításában.​

A drótváz elemei:

 • fejléc, lábléc kialakítása
 • navigációs elemek megtervezése
 • gombok létrehozása
 • tartalmi blokkok
 • címkék
 • címek, szöveges blokkok
 • képek helye
 • Call to Action elemek (CTA gombok)

Ahhoz, hogy egy jól használható, kedvelt és visszatérő látogatókat, vásárlókat hozó felületet hozzunk létre elengedhetetlen, hogy átgondolt, logikusan kezelhető és a felhasználók igényeire szabott struktúrát hozzunk létre. Ezt alapozza meg a drótváz, amire később a fejlesztő és a grafikus is támaszkodhat.

Az ergonómia ereje

A webshop tervezésénél meg kell határozni, honnan, milyen irányba szeretnénk irányítani a látogatót.

Ehhez meg kell terveznünk, hogy a felhasználót milyen cselekvésre szeretnénk ösztönözni, hogyan juttatjuk el a termék-felfedezéstől a kosárig, meghatározzuk, hogy az egyes kattintásokkal hova navigálhat a látogató. Ennek megvalósítása tapasztalatot és konkurencia-elemzést igényel. Az ergonómiai tervezés végén elkészül a drótváz készlet, ami a főoldal mellett valamennyi aloldal pontosan megtervezett vázlatát tartalmazza. A folyamat következő lépcsőjeként, az ergonómia tervezést követően  megkezdődhet a dizájntervezés, az oldal felöltöztetése színekkel, formákkal, részlet gazdag elemekkel.


UI kit tervezés

Az UI kit összeállítása és a design tervezés kéz a kézben együtt jár.

Az UI kit olyan összetevőket tartalmaz, amelyek a webáruház valamennyi aloldalán egységesen jelennek meg, a designhoz hasonlóan meghatározóak a webes arculat megalkotásában. Az UI kit egy tervkészlet az oldal összes visszatérő elemével. Olyan állományt készítünk kódszinten, amely rögzíti a webshop színvilágát, meghatározza a felhasznált betűtípusok körét, magában foglalja, hogy milyen az oldalakon használt gombok megjelenése, vagy azok színvilága. Az UI kitben egységesítjük a kitöltendő űrlapok formáit, a különböző boxokat, widgeteket, a táblázatok vagy ikonok kinézetét.

Drótvázból használatra kész tervek

Az ötlettől eljutottunk oda, hogy elkészült a főoldal és az aloldalak tervei.

Tudjuk, hogy mit szeretnénk megjeleníteni az oldalakon és hogyan kívánjuk alakítani a felhasználó útját. A drótvázak alapján elkészültek a dizájntervek. Csapatunk ekkor kezd bele a reszponzív oldalmegjelenések kialakításába. A desktop verzió mellett megszületnek az oldalak tabletre és okostelefonokra optimalizált változatai, amelyek megjelenítik ugyanazokat a dizájn elemeket, amiket a desktop (asztali gépes) verziónál látunk. Fontos, hogy a reszponzív oldalak is jól kidolgozott felületekké váljanak, precíz mozgatással, hangsúlyos gombokkal és látványelemekkel segítsék a felhasználót.
Ha mindez adott, elkezdjük a felhasználói felület kialakítását.Mi a következő lépés?


Szívesen segítünk ha kérdésed lenne, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén, kollégáink készséggel állnak rendelkezésre.


+36 20 414 0284

office@paprikasoft.com